• Officiële website

 • Dit is het najaar van Stephen King. Niet alleen draaien binnenkort in de bioscopen de verfilmingen van zijn horrorromans 'It' (1986) en het epos 'De donkere toren' (1982-2012). Het is ook nog eens zijn 70 jarige verjaardag. Martijn groeide op met de boeken van King. Wat leerde hij van deze Grootmeester van Horror? In het Filmmagazine Schokkend Nieuws schreef hij hier over. Hier een voorproefje:

 • 10 dingen die ik leerde van King

  Er zijn ten minste 10 punten waarop de bekende griezelboekenauteur mij heeft beinvloed en tot op de dag van vandaag inspireert. Dit zijn de eerste twee van die punten.

  1. OOG VOOR ‘HET ANDERE’
   "Waar iedereen vroeger naar het leukste meisje van de klas keek, zag ik altijd haar beste vriendin. Ik luisterde naar de B-kant van hitsingles; las van de beste schrijvers hun minst bekende boeken. Geen idee waarom. Ik heb altijd oog gehad voor wat ik ‘het andere’ noem. In de jaren negentig las ik Dark Dreamers, waarin Stanley Wiater twintig horrorschrijvers interviewt, waaronder Stephen King. Dat boek leerde me dat ik niet vreemd was – en dat was een openbaring voor me. King doet dat de hele tijd: het is de bron van zijn schrijverschap. Elke keer als ik weer werk van hem lees, raakt dat besef me weer opnieuw."
  1. ALLEDAAGSE TAAL
   "Stephen King heeft in zijn genre het hoogst haalbare gehaald, toch merk ik in zijn interviews dat hij er nog wel eens mee worstelt dat hij niet wordt gezien als ‘serieuze schrijver’. Dat is omdat hij genrewerk maakt en omdat hij in zijn romans weinig versierde, alledaagse taal gebruikt. Net als King vind ik het onzin om dit onderscheid zo simpel te zien. Lees maar eens een roman van Kluun of van Giphart. Opnieonderzoek van marktonderzoeksbureau Harris wees The Stand aan als het op vijf na beste boek aller tijden, vier plekjes onder de Bijbel, twee boven het literaire To Kill a Mockingbird. De tijd zal het leren.
   Het onderscheid tussen wat we ‘literair’ noemen en ‘genre’ vind ik interessant. Het was een van de redenen om vorig jaar Max Havelaar met zombies te schrijven." [...]

  Ben je benieuwd naar de rest van het artikel? Lees dan het meest recente nummer van Schokkend Nieuws. Je krijgt het in handen door te gaan naar de pagina om lid te worden of losse nummers te bestellen.