• Officiële website

 • In de Museumnacht 2017 presenteerde het Multatuli Huis in Amsterdam een bijzondere hoorspel-uitvoering van Max Havelaar met zombies. Het werd een drukbezochte avond vol verrassingen. 

  De grootste verrassing - voor de bezoekers athans - was de fin-de-siècle-zombie 'La Dutchessa', die aan het eind van de vertelling bij wijze van schrik-effect vanuit het publiek de verteller belaagde. Ze jaagde de bezoekers de stuipen op het lijf, haalde uit naar Adelmund, en bevroor terwijl hij de laatste woorden van het fragment uitsprak: 
  "Havelaar, in niets meer dan zijn onderbroek, vreesde dat zijn tijd gekomen was. De assistent-resident van Lebak zou sterven. Deze nacht, waarin de zondvloed uit de hemel stroomde, zou zijn laatste zijn en hij zou boeten namens alle Hollanders – gestorven door de vloek die ze zelf over deze mooie landen hadden afgeroepen."   

  Applaus volgde, waarna gamelan ensemble Wiludyeng de Indische muziek hervatte en de zaal langzaam weer leegliep. Bezoekers konden boven nog een rondleiding krijgen langs de persoonlijke bezitting van Eduard Douwes Dekker (Multatuli), de schrijver van Max Havelaar - de onbewerkte versie, welteverstaan.

 • Samensmelting
  Een van de mooiste ervaringen die avond was de korte repetitie, vlak voor de opening van de Museumnacht. De muzikanten en de verteller voelden elkaar goed aan, waardoor hun performance echt kon samensmelten. De zangeres verraste met een griezelig wiegenlied 'om boze geesten op afstand te houden', de percussionist wist het geluid van een gebarsten zombieschedel perfect na te doen, en de Indische marimba wist het geluid van regen en onweer goed te vangen. Aan het eind van de avond was iedereen tevreden.

 • Alle betrokkenen zijn enthousiast en houden hun ogen open voor een aanleiding om deze opmerkelijke mix van literatuur, Indische muziek en griezel te herhalen.

  Fotos: (c) Mike Wardi