• Officiële website

 • Landschapsgedichten: Gelders Arcadië

 • Een Landschapsgedicht laat de mensen stilstaan bij de schoonheid van een plek, en biedt gelegenheid om deze op een bijzondere manier te delen (door er foto’s van te maken), en te ervaren. Tekst, locatie en beeld werken samen. Dit project beleefde in juli 2016, een 'pilot' rond het thema Gelders Arcadië. De Wageningse stadsdichter werkte hierin samen met de dagbestedingsinstelling ‘Eigenhandig’, onderdeel van Zideris.

 • Al sinds zijn aanstelling als stadsdichter van Wageningen put Martijn inspiratie uit het bijzondere landschap van de Gelderse Vallei, waar bos, uiterwaarden, hei en weideland elkaar afwisselen. De openingswoorden van zijn benoemingsgedicht gaan hier over: Ik zou graag schrijven aan de Rijn / in een huis van stenen / die in die rivier gebakken zijn.

  In 2016 gaf cultuurcentrum ’t Venster hem daarom de opdracht een gedicht te schrijven rond het thema ‘Gelders Arcadië’. Het werd vervolgens door de cliënten van Zideris is vormgegeven met natuurlijke materialen en gepresenteerd op de stadsmuur van Wageningen. Bij de onthulling van het gedicht gaf de dichter een lezing rond het thema ‘Echo’s in de tijd.’ De installatie werd op 10 juli 2016 onthuld in het Torckpark, te Wageningen.

  Hoe het verder ging
  In 2017 werd dit project met Zideris opgevolgd door het project Landschapsgedichten, een poezieroute langs mooie plekken in de stad. Het  won dat jaar de juryprijs van de Culturele Ronde 2017.
  Meer weten?